Kruiden
Knoflook:
Heeft een lang overheersende geur. Gebruiksvorm: Teentjes(vers). Poeder, vloerbaar. Omdat knoflook zo’n doordringende smaak bezit, moet u slechts kleine hoeveelheden tegelijk gebruiken.
Ui:
Bol van de plant Allium cepa. Heeft een sterke geur en smaak. Kan traanvorming geven bij het snijden hiervan.
Lomboks: (Spaanse peper)
Vers en gedroogd. Een peper kan van heet tot mild variëren. Er zijn vele honderden variëteiten,sommige groot, anderen klein, sommige langwerpig, andere rond. Zij kunnen geel of groen, rood of wit zijn. Na het snijden direct de handen wassen geeft irritatie bij wrijven in de ogen.
Trassi: (geperste garnalenpasta)
In blokjes verkrijgbaar. Gefermenteerde gemalen garnalen. Wordt gebruikt in kleine hoeveelheden. Heeft een doordringende geur.
Djahe: (gember).
Het is te koop in poeder en vaste vorm in zowel toko’s als supermarkten. Djahe is de wortelstok van de gemberplant.
Ketoembar: (koriander)
De gedroogde fijngestampte vrucht wordt als specerij gebruikt en is in de Indonesische keuken als ‘Ketoembar’ bekend. Past bij vlees (rund), gehakt pasteien en allerlei gebak.
Djinten: (komijn)
Djinten is zowel als zaad als in gemalen vorm in flesjes en zakjes te koop.
Sambal:
Pasta verkregen uit fijngemalen lomboks. Naar smaak diverse kruiden toegevoegd.
Laos:
Soort gember. Laos is een veelzijdige, medische plant. Bij ontstekingen wordt het inwendig en uitwendig toegepast. Het sap werkt antiseptisch. Ook zeer werksaam bij huiduitslag. Veel gebruikt in soepen, sausen en vleesgerechten. Bij een gevoelig spijsverteringskanaal slechts in geringe doses gebruiken.
Kunir:
Koenjit, kunir of kurkuma is de wortel van de kurkuma plant. De Nederlandse naam is kujrkuma. Kunjit is het hoofdbestanddeel van kerriepoeder.
Pandanblad:
Daun pandan is een blad van de pandanboom ofwel sachroefpalm. In de Indonesische keuken wordt het ook gebruikt in b.v. Rempah van vlees.
Juruk purut: (blad van de citrusboom)
Geeft een citroenachtige smaak aan Soepen sausen, b.v sateh saus. Kip en vis gerechten. Verse blaadjes kunt u het best bewaren in de diepvries. Meestal worden ze meegekookt, soms ook wel gefruit.
Sereh:
Sereh oftewel citroengras is een aromatische grassoort met kleine, dikke wortels met spits toelopende stengels. Sereh kan in recepten citroenschil vervangen. Verse sereh kunt u het beste bewaren in de diepvries.
SALAMBLAD:
Salamblad is een soort laurierblad. De bladeren van de Indonesische laurier wijken in smaak iets af van de laurier die wij kennen, maar kunnen er zeer goed door worden vervangen. De blaadjes worden na eerst afgassen te zijn, met de gerechten mee gestooft. Verwijder ze na gebruik.
Gula djawa:
Javaanse palmsuiker. Verkrijgbaar in ronde plakken, als een dikke rol, vloeibaar en gemalen.
Kemiri:
Een notensoort. Ronde , roomkleurige wasachtige noten. Gelijkwaardig in vorm aan de hazelnoot hoofdzakelijk gebruikt voor het dik maken van aroma van kruiddeeg. Beste in de koelkast bewaren. De ongezouten macademia worden als vervanger gebruikt.
Asem:
Tamarinde. Asem is het samen geknede vlees van de rijpe vrucht van de tamarinde. Bovendien wordt asem in veel gerechten gebruikt i.p.v. azijn.
Ketjap manis:
Ketjap manis is een zoete sojasaus. Hetis een mengsel van stroop en kruiden. Wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken om gerchten op smaak te brengen. Er bestaat ook een zoute soort.
Tahoe:
Tahoe is een vleesvervangend sojaprodukt. Tahoe en de bereiding ervan lijkt wat op kaas; tahoe is dan ook gekend onder de naam sojakaas. Uit sojabonen wordt sojamelk bereidt, waaraan daarna een stremsel wordt toegevoegd. Tahoe bevat geen cholesterol.
Tempeh:
Tempeh is een vleesvervangend produkt vervaardigd door fermentatie van sojabonen. Tempeh is een eiwitrijk produkt en bevat een hoge dosis vitamine B12.
Agar-agar:
Plantaardig bindmiddel dat wordt bereid uit zeewier. Wordt gebruikt in desserts. Plantaardige gelatine, dat in poedervorm of in blokken wordt verkocht. Moet in water worden geweld. Gewone gelatine kan in plaats van agar-agar worden gebruikt.