Nasi koening
Nasi Koening. (Rijst met koenjit)
200 gr. ketan, |
2 dl. dunne santen, |
1 eetl. koenjit, |
1 theel. zout, |
1 teentje knoflook, |
sap van 1 kleine citroen. |
1 kemirinootje, |
Pel de knoflook en hak hem fijn. Pof het kemirinootje in een droge koekepan en hak hem fijn.
Wrijf het kemirinootje fijn in de vijzel. Was de rijst enkele malen in ruim water totdat het spoelwater volkomen helder is. Doe 1/2 liter water in een pan en los hierin onder voortdurend roeren de koenjit op. Voeg de knoflook en de kemiri toe en roer alles nogmaals goed om. Voeg de rijst toe en laat alles 10 tot 12 uur staan. Giet na het weken de rijst af. Breng in een pan 2 deciliter water aan de kook. Voeg 1 deciliter dunne santen, zout en het citroensap toe. Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg de rijst toe. Roer dit alles door totdat het vocht opnieuw aan de kook is gekomen. Leg dan het deksel op de pan. Temper de warmtebron en kook in 20 tot 22 minuten de kleefrijst gaar. Voeg daarna beetje voor beetje onder voortdurend omscheppen met een grote (vlees)vork de resterende santen toe. Laat de rijst nog 2 minuten boven de zeer matig afgestelde warmtebron staan en doe hem vervolgens in een voorverwarmde schaal. Lekker bij kipgerechten. (Voor 4 personen.)