Saté-saus

Satésaus (katjang saus)   

 

Ingrediënten

1 grote pot pindakaas (met nootjes)
50 gr. santen (een flink blokje)
3 uitjes
2 teentjes knoflook
2-3 rode pepers (of een flinke theelepel sambal oelek)
1 theel. ketoembar
1 theel. djahé (gemberpoeder)
1 citroen
1 schijfje of blokje gula djawa (of anders een eetlepel bruine suiker)
2 theel. tomatenpuree
2 eetl. ketjap manis
water

Bereiding:

Breng water aan de kook en smelt de santen erin. Doe beetje bij beetje de pindakaas erbij,
eventueel aangevuld met wat water. Snijd de uien, knoflook en pepers zéér fijn. Kneus ze samen met gula djawa en de ketjap door de pindasaus. Doe tevens de ketoembar en de djahé erbij. Breng bijna aan de kook (nog steeds op een zeer laag vuurtje).

Zorg er wel voor, dat er een mooie gladde saus ontstaat welke niet te dik is geworden.

Laat het sausje nog 3 minuten doorsudderen. Tomatenpuree erbij met wellicht nog een beetje water.
Op het laatst 2 schijfjes citroen erbij laten pruttelen.