Ajam Opor
Ajam Opor. (Kip in kokossaus)
2 middelgrote uien, |
2 djeruk perut blaadjes, |
2 tenen knoflook, |
1 theel. asem, |
4 kemiries, |
10 gr. gula djawa, |
1 schijfje laos of 1 theel. poeder |
1/2 l. water, |
1 theel. ketoembar, |
zout, |
1/2 theel. djinten, |
20 gr. geconcentrerde santen, |
1 spriet sereh of 1/2 theel.poeder. |
1 braadkip van ca. 900 gr. |
2 eetl olie, |
Pel de uien en het knoflook, snipper ze. Maak de uien met het knoflook en de kemiries fijn in een vijzel. Meng de laos, de ketoembar, de djinten en de sereh erdoor (maak de verse kruiden fijn in de vijzel). Verhit de olie in een wadjan of braadpan. Fruit de uienmassa 2 min. Doe de djeruk perut blaadjes, de asem, de gula djawa en het water bij de kruidenmaasa in de pan en laat het geheel aan de kook komen. Voeg zout naar smaak toe en los de santen op in de saus. Verdeel de kip in stukken; laat ze in de oporsaus in ongeveer 50. min. gaarstoven..