Babi Roedjak

Babi roedjak 

 

Ingrediënten:

500 à 600 gram magere varkenslappen (bv. hamlappen),
zout,
4-seizoenenpeper,
2 grote uien,
2 teentjes knoflook,
2 theelepels sambal oelek trassie,
1 theelepel laos,
1 eetlepel bruine basterdsuiker,
1 theelepel serehpoeder (citroengras),
3 eetlepels arachideolie,
0,4 liter romige kokosmelk (Conimex),
2 theelepels citroensap of limoensap.

 

Optioneel:

1 à 2 eetlepels gebakken uitjes (bawang goreng).

 

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes (circa 1,5 centimeter) of in vingerbrede repen.
Bestrooi ze met 4-seizoenenpeper en zout. Schil de uien en snipper de uien fijn..

Snijd het kontje van de teentjes knoflook en geef er een klap op, of druk ze plat met de platte kant van het mes, en verwijder de harde vlies. Voeg de uien en teentjes knoflook in de keukenmachine en hak ze fijn.

Voeg vervolgens de sambal oelek, laos, bruine basterdsuiker en serehpoeder bij. Draai het mengsel tot een gladde pasta.Verhit de arachideolie in een wadjan of wok. Fruit de pasta er gedurende 2 minuten in. Voeg vervolgens het vlees toe en laat alles dan nog 2 minuten zachtjes bakken.

Schenk de santen erbij en voeg citroensap of limoensap toe.
Laat het gerecht met het deksel op de pan, gedurende 35 tot 40 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg 5 minuten voordat het gerecht klaar is wat extra water toe indien de saus al te dik wordt.
Indien de saus te dun is, de laatste paar minuten het deksel van de pan.

Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal.
Strooi er eventueel gebakken uitjes (bawang goreng) over.