Sambal goreng oedang
Sambal Goreng Oedang Basa. (Pittig
garnalengerecht)
2 rode lomboks, |
250 gr. gepelde garnalen, |
1 middelgrote ui, |
1 theel. sereh, |
5 tenen knoflook, |
2 theel. asem, |
1/2 theel. trassi, |
1/2 dl. bouillon, |
1/2 theel. laos, |
1 dl dunne santen, |
2-3 eetl. plantaardige olie, |
Was de lomboks, snijd er een open, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de andere in dunne ringen en houd ze apart. Pel de ui en het knoflook, snipper ze. Maak de ui, de kleingesneden lombok, het knoflook en de trassi fijn in de vijzel. Meng de laos erdoor.
Verhit de olie in een wok of koekepan. Bak de garnalen goudbruin in de olie, schep ze er met een schuimspaan uit. Fruit de uienmassa met de sereh goudbruin in de olie, voeg de asem en de bouillon toe. Roer de garnalen door de saus en laat het gerecht heet worden. Doe de santen en de lombokringetjes bij de sambal goreng en laat hem stoven tot de olie uit de santen loslaat.